A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM

„A tehetséges fiatalok nyári művészeti rendezvényeinek támogatása”

Kreatív zenevonat / Creative musictrain
NTP-MR-MPA-12-025
 

A Kreatív zenevonat / Creative musictrain tábor elsősorban a zenei és mozgásos ismeretbővítést és alkotói kreativitást, valamint a komplex személyiségfejlődést célozta meg. A többnyelvű (magyar-angol-német) foglalkozások hozzájárultak a gyermekek idegen nyelvi kompetenciáinak fejlesztéséhez. A program a táborlakók közreműködésével megszervezett és lebonyolított koncerttel zárult, amely hozzájárult a gyermekek táborban megszerzett ismereteinek, eredményeinek közönség előtti interpretálásához.

Konkrét célok:
– a zenében tehetséges fiatalok önszerveződésének segítése;
– a tábor működésének, lehetőségeinek, eredményeinek integrált és sokoldalú népszerűsítése;
– a tehetséggondozó tábor munkájában résztvevő pedagógusok szemléletformálása és módszertani kultúrájának bővítése a zene oktatása, valamint a tehetségekkel való foglalkozás területén;
– a tehetséges fiatalok orientálása a zenei pálya irányába;
– a tehetséges fiatalok valamint a programsorozat résztvevőinek orientálása a zenei értékek fel- és megismerésére. 

A program rövid és hosszú távú céljai:

Rövid távú célok:
– a tábor munkájában részt vevő gyermekek érdeklődésének, motivációjának növelése a zene, a különböző zenei tevékenységek iránt;
– a zenei képességek komplex fejlesztése;
– a zenei kreativitás, fantázia fejlesztése;
– a közös éneklés, a közös zenélés, a zenei mozgás öröme, mint érzés megismertetése;
– az együttműködés, a kötődés kialakítása, fejlesztése mentor és tanuló között;
– önértékelés, önbizalom növelése;
– az együttérzés, a segítőkészség, az önzetlenség, a figyelmesség fejlesztése.
– a játékos foglalkozások, együtt zenélés segítségével a tudástöbblet átadása.

Hosszú távú célok:
– zenei érdeklődés, a zene iránti fogékonyság, a zenélés mint tevékenység iránti igény felkeltése és a folyamatos önművelési és tevékenységi igény megalapozása és eszköztárának átadása;
– a zenei anyanyelv k kialakításának segítése, ápolása, továbbépítése;
– a komplex személetmód és gondolkodás kialakítása (múlt – jelen – jövő, egyén és közösség egysége, stb.). 

A pályázat célcsoportja azok a 8-16 éves magyar, német, angol anyanyelvű vagy kétnyelvű gyermekek, akik Kecskemét és környékén, illetve a kis és nagy térségek régióiban élnek, a zenében egyáltalán nem, részben vagy haladó szinten jártasak. A többnyelvű (magyar-német-angol) tábor-programunk nemzetközi mivolta főként abban nyilvánul meg, hogy a közvetítő nyelvek nem csupán a zene, hanem a három nyelv valamelyike. Ez nyelvhasználatra és beszédbátorságra készteti a résztvevőket. A foglalkozások egy része pedig csak idegen nyelven zajlik.

A SZIÉTA Művészeti Egyesület ezzel a tábor-programmal kívánja megerősíteni azt az ének-zenei tehetséggondozó vonalat, ami kezdetek óta (2009) jelen van az Egyesület életében. A megszületett zenés előadások (2009 -A dzsungelkönyve; 2011 - Légy jó mindhalálig; 2012 - A félőlény) is bizonyítják, hogy a gyermekeknek és fiataloknak igénye van a zeneélményre és a csapatban való együttes alkotói munkára.

Ezzel a zenepedagógiai vonallal kívánjuk tágítani, megalapozni és megerősíteni a zenei-szakmai kört, ezen kívül felhívni a figyelmet a lappangó tehetségek fejleszthetőségére.

A későbbiekben az Egyesület a tábor utógondozó munkáját a hetente rendszeresen zajló kreatív zenefoglalkozásokkal és az intézményekbe kihelyezhető Zenevonat koncertekkel kívánja végezni.

A táborban készült képgaléria az alábbi linken érhető el: KÉPGALÉRIA 

A weboldal  az NTP-MR-MPA-12-025 kódjelű pályázatból valósult meg, a Nemzeti tehetségprogram ill. az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Fb: facebook.com/szieta