Rivaldafényben a ’Zene és Tánc’

A tehetséggondozó program lehetőséget biztosított a színművészet iránt vonzódó tehetséges tanulók képességeinek fejlesztésére, ismereteik bővítésére a beszéd-, az ének- és a mozgáskészség fejlesztésén keresztül. A résztvevők kialakíthatták és fejleszthették művészeti kifejezőkészségüket, megismerték az alapvető dramatikus technikákat és színházi konvenciókat. A gyakorlatorientált program biztosította, hogy a frissen szerzett tudást is magabiztosan legyenek képesek használni, mind a színpadon, mind pedig mindennapjaikban.

A program célja volt, hogy az olyan tehetséges fiatalok is minőségi művészetoktatásban részesülhessenek, akik egyébként nem valamely művészetoktatási intézmény tanulói. Segíteni kívántuk a résztvevő, tehetséges fiatalok képességeinek megfelelő kibontakozását. Az irányított, személyre szabott fejlesztési terv ezt a célt szolgálta. A fiatalok fejlesztésében több, művészetoktatással foglalkozó szakember vett részt, akik a színpadi szerepléshez szükséges különböző részterületek fejlesztéséért voltak felelősek. A heti rendszerességű foglalkozásokon váltakoztak a beszédtechnikai, az ének és a színpadi mozgás órák, így garantálva az összes részterület karbantartását és fejlődését. A programban a közös alkotómunka örömteli együttlétének megtapasztaltatásával, az élet más területeiről hozott tapasztalatok alkalmazási lehetőségeinek megmutatásával, valamint a színházművészeti aktív szókincs bővítésével kívántuk célunkat megvalósítani.

 

A csoportot több területen keresztül is igyekeztünk megszólítani:

Mozgás: A mozgáskészség fejlesztése mellett nagy hangsúlyt kapott a mozdulatokkal, gesztusokkal, érintésekkel való kommunikáció, önkifejezés. A bizalomjátékok segítségével elősegítettük önmaguk és a többiek elfogadását, valamint megalapoztuk a közös munkákat. Az egyensúly gyakorlatok, valamint a térben a különböző mozgásformák, irányok gyakorlása a színpadi mozgás alapjait tették le, valamint a produkciós feszültséget csökkentették. Ezen gyakorlatok sorai felkészítették a résztvevőket az alapvető színpadi akrobatika bázisgyakorlataira, az eséstechnikára és a különböző irányú gurulásokra. 

Ének-zene: A zenei tehetséggondozás célja volt, hogy a résztvevő fiatalok megismerkedhessenek saját képességeikkel, új perspektívát nyerhessenek a zenében való kibontakozásról, valamint, hogy fejlődjenek zenei kompetenciáik, mint például a hallás, ritmusérzék, tisztán éneklés, zenei pontosság a különböző játékos, kreatív feladatokon keresztül.  Mindemellett bővítsék ismereteiket a különböző zenei stílusirányzatokon belül, minél szélesebb betekintést nyerhessenek a különböző műfajokba, és közelebb kerülhessenek olyan művekhez is, amelyeket addig talán fenntartással fogadtak. A foglalkozások továbbá célul tűzték ki, hogy mindenki megtalálhassa akár csak egy kicsit is a helyét a zene világában, akár a vokális oldalon, vagy akár a ritmus- vagy dallamhangszerek körében.

További cél volt, hogy a program zárórendezvényén mindenki kivehesse a maga részét a hozzá leginkább illő, számára legmegfelelőbb módon, és, hogy mindenkiben jó érzés, jó élmény maradjon meg az ének-zenével kapcsolatban, valamint hogy a későbbiekben is legyen meg az igényük a zenére, a zenei életben való tevékenykedésre, és legyenek nyitottak bármilyen zenei lehetőségre, kihívásra.

 

Beszéd: A színpadi beszédfejlesztés célja volt, hogy a program végére, a kezdeti képzettségi szinttől függetlenül a növendékek magabiztos kiállással, a szöveges interpretáció széleskörű lehetőségeinek ismeretével és alkalmazni tudásával lépjenek a nagyközönség elé, magukhoz mérten a legnagyobb fejlődést produkálva. A beszédtechnikai gyakorlatok, szövegválasztási, - értelmezési, - megvalósítási gyakorlatok olyan készségfejlesztő, tapasztalat- és ismeretbővítő hatással jártak, amely nem csak a színpadi gyakorlatban, de a mindennapi életben, a tanulásban, a hatékony fellépésben is segítséget nyújtanak, változást eredményeznek a személyiségfejlődés következtében. A mozgás- és zenei fejlesztéssel együtt, a tehetséggondozás mellett a program kiváló lehetőség volt egy különleges, a régióban egyedülálló produkció színpadra állítására, amely három különböző területen dolgozó szakember együttes erővel létrehozott, az amatőr szférában kuriózumként megjelenő munkája lett.

A programban lezárásaként a résztvevő fiatalok látták el a „Berukkoltunk – Nincs mit tenni, el kell menni” című, a kecskeméti Tűzön-Vízen át Egyesület és a SZIÉTA közös, első világháborús emlékműsorának szerepeit (a műsorról készült összefoglaló megtekinthető a következő linken: https://www.youtube.com/watch?v=TVx7TZKlZ74), melyben mind beszéd, mind pedig mozgás területén helyt álltak, illetve eljutottunk a várpalotai Thury-várba, az Országos Musical Kurzus versenyére is.

A weboldal  az NTP-MR-MPA-12-025 kódjelű pályázatból valósult meg, a Nemzeti tehetségprogram ill. az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Fb: facebook.com/szieta