Élet a Kiserdőben F(É)lőlénnyel

 NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM
Hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, az otthont nyújtó ellátásban, továbbá utógondozói ellátásban részesülő fiatalok intézményi és integráló környezetben megvalósuló tehetségsegítő szolgáltatásokhoz való hozzáférésének, valamint az ezen fiatalokkal foglalkozó szakemberek képzésének támogatása” c. pályázat ( NTP-HTP-13-028)összefoglalója

 

Élet a Kiserdőben F(É)lőlénnyel

30 órás tehetséggondozó programunk Békés Pál: A Félőlény című meseregényére támaszkodva kívánta a drámapedagógia és annak társterületei segítségével (vizuális nevelés, zene, mozgás) a rászoruló gyermekek fejlesztését, olvasóvá nevelését, tehetségüknek kibontakozását elősegíteni. A mindehhez szükséges eszközök biztosításával megalapoztuk, az irányított foglalkozásokon keresztül segítettük a hátrányos illetve halmozottan hátrányos helyzetű tehetséges gyerekek képességeinek fejlesztését. A kapcsolódó események emelték a program élményszerűségét és kulturális tájékozottságot biztosítottak.

Az „Élet a Kiserdőben” elnevezésű tehetséggondozó program elsődleges célja volt, hogy a tehetséges, de szociális helyzetük miatt hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetben levő gyermekek megfelelő tehetséggondozó és fejlesztő tevékenységben vehessenek részt. Ehhez a célhoz eszközként, kapcsolati elemként Békés Pál: A Félőlény című meseregényén keresztül, komplex és játékos módon zajló foglalkozás sorozatot választottuk.

A programban a dramatikus kompetenciafejlesztéssel, ennek társterületeivel (zene, kézművesség, mozgás) fejlesztettük meglévő képességeiket: ritmusgyakorlatok, hang- és beszédtechnikai játékok, dráma- és szituációs játékok, báb- és festménykészítés, táncos koreográfiákkal mozgáskultúra fejlesztés, finommotorika fejlesztése.

A program egyéb területeket is érintett: a meseregény ismertetésével célunk az olvasási vágy felkeltése, az olvasóvá nevelés, a színházi világot kedvelő generáció gondozása is volt. Fejleszteni kívántuk a szövegértést, a szövegben való tájékozódás képességét. A program érzelmi és erkölcsi téren, látens módon ugyan, de nevelői munkát folytatott a regényben felmerülő kérdések, karakterek és azok cselekedeteinek értelmezésén, feldolgozásán keresztül.

Programunk megvalósításának helyszíne a kecskeméti S.O.S. Gyermekfalu volt, a benne részt vevők pedig a Gyermekfaluban élő, ott gondozásban, illetve utógondozásban részesülő iskoláskorú gyerekek. Az itt élők mindegyike hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű, részvételük tehetséggondozó programokban nem általános. Programunkkal ebben szerettünk volna segítségükre lenni.

A sokszínű foglalkozásokon kapcsolatba kerültek a drámajáték, illetve ezen keresztül a színjáték eszközeivel. A színpad iránt érdeklődök, a színpadi műfajokban tehetséget mutatók így bővíthették eszköztárukat, csiszolhatták technikáikat. A kézműves foglalkozásokon a festészet, a rajz eszközeit próbálhatták ki szabadon, így segítettük a vizuális művészetek terén tehetségesnek bizonyulókat. A hanggal és mozgással kísért játékok keretein belül a mozgás- és táncművészetben jeleskedők kaphattak kiemeltebb figyelmet, személyre szóló fejlesztést, ezekben a játékokban az ő tehetségüket kívántuk karban tartani.

A Kecskeméti S.O.S Gyermekfalu és Lakásotthon hátrányos, illetve halmozottan hátrányos, gondozásban, utógondozásban részesülő iskoláskorú gyermekei a drámapedagógia eszközeire támaszkodva fejlesztésben részesültek. Ezeket az eszközöket összekapcsoltuk egyéb társterületekkel (mozgás, kézművesség, zene), hogy lehetőség szerint minden gyermek megtalálja a neki leginkább tetsző foglalkozást, a sokszínűségben mindenki megtalálhassa önmagát.

Képgaléria

A weboldal  az NTP-MR-MPA-12-025 kódjelű pályázatból valósult meg, a Nemzeti tehetségprogram ill. az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Fb: facebook.com/szieta