NEMZETI TEHETSÉGPROGRAM

"hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű, az otthont nyújtó ellátásban, továbbá utógondozói ellátásban részesülő fiatalok tehetséggondozása, valamint a velük foglalkozó szakemberek tehetségsegítővé válását támogató pályázat"

KÖTések és OLDások avagy játék Csomótünderrel
NTP-HTP-14-0012
(pályázati program összefoglaló)

kep1A KÖTések ÉS OLDások című tehetséggondozó program elsődleges célja volt, hogy a korábbi évek közös munkájának egy újabb állomását valósítsa meg egyesületünk, és a tehetséges, de szociális helyzetük miatt hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetben levő gyermekek megfelelő tehetséggondozó és fejlesztő tevékenységben vehessenek részt. Ehhez eszközként munkacsoportunk kapcsolati elemként Gimesi Dóra Csomótündér című mesekönyvét választotta, és állította össze komplex és játékos módon zajló 30 órás foglalkozás sorozatát, és a kapcsolódó eseményeket.

A pályázati program neve elárulja a foglalkozások belső, mentális célját. Az alapként szolgáló történetek, gyakorlatok, dalok, játékok olyan témákban segítettek beszélgetéseket, mimetikus jeleneteket elindítani, amelyek a lelki görcsök vagy problémák oldását, a megoldások keresését és a barátságok születését segítették meg. A programban a különböző drámafoglalkozásokban, kompetenciafejlesztés valósul meg, a képzőművészeti tevékenységeken keresztül, a térbeli-vizuális kompetenciaterületek is fejlődnek. Mindez az intraperszonális fejlesztés érdekében zajlott. Ehhez megfelelő személyi előkészítés, a foglalkozások alapos kidolgozása társult olyan szakemberek által, akik a szükséges szakterületeket képviselik (alternatív pedagógia, pszichológia, képzőművészet, bábművészet, színházművészet).

A pályázati program a mesék megismertetésével, a könyv bemutatásával, az illeszkedő színházi előadás megtekintésével az olvasási vágy felkeltését is szolgálja. Akep2 műhelyfoglalkozásokon keresztül fejleszteni kívántuk a szövegértést, az empirikus gondolkodásmódot. A program érzelmi és erkölcsi téren, látens módon ugyan, de nevelői munkát folytatott a könyv történeteiben felmerülő kérdések, karakterek és azok cselekedeteinek értelmezésén, feldolgozásán keresztül.

A program része: a BOGOZÓDÓ, amely egy játékos vetélkedő; a CSOMÓTÜNDÉR gondozóanya foglalkozás, amely kapcsolatteremtő funkciót tölt be a program belső célja és a tehetséges gyermekkel való bánásmód területein; a ZÁRÓ RENDEZVÉNY, vagyis a zenés, bábos bemutató a mesekönyv ismert történetei közül egy. A bemutatóra a faluban jelen levőket várják a műhelyfoglalkozás résztvevői, illetve a lelki csomókat oldó bohócdoktorok programja.

Tovább a képgalériához

 

 

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta

emmieetkemetoefi

A weboldal  az NTP-MR-MPA-12-025 kódjelű pályázatból valósult meg, a Nemzeti tehetségprogram ill. az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Fb: facebook.com/szieta